Veiligheid is van groot belang tijdens ons hele leven. Het laat je groeien en bloeien. Onveiligheid leidt tot stagnatie, je kunt je maar gedeeltelijk ontwikkelen en komt niet tot volledige bloei.
Bij trauma wordt vaak gedacht aan ernstige oorlogservaringen, natuurrampen, ongelukken of ernstige mishandeling. Maar ook een operatie, ziekte, onveiligheid in de kindertijd, geboorte, verlies, een niet verwerkt trauma van ouders en grootouders en discriminatie zijn vaak traumatisch.
Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met een moeilijke of stressvolle situatie(s).
Het lijkt misschien onbelangrijk, maar als je als kind regelmatig een snauw krijgt, er naar je geschreeuwd wordt of je genegeerd wordt, dan kun je dit niet goed verwerken, het is te veel.
Het moeilijke, krijgt een tijdelijke plek, je slaat het als ware op ergens in je lichaam (bevroren energie), zodat je wel verder kunt met je leven.
Dit proces gebeurt onbewust en automatisch, je bent hier niet verantwoordelijk voor.
Maar wat je eerst helpt om door te gaan met je leven, zal je op een rustiger moment in je leven gaan belemmeren.
Je denken en lichaamsgevoel werken niet meer samen, er is een splitsing.
Je raakt verstrikt in je gedachten en emoties.
Of je hebt nergens zin in, bent altijd moe, hebt pijn, je wilt je terugtrekken, je piekert veel, je bent angstig, steeds op je hoede, je voelt je opgejaagd, geïrriteerd, je hebt woede uitbarstingen, slapeloosheid, een slechte concentratie of iets anders.
Ons lichaam is intelligent en heeft het moeilijke niet vergeten maar heeft het opgeslagen en wil het ontladen. Maar dit moet wel voorzichtig gebeuren, zodat je niet opnieuw wordt geconfronteerd met het trauma.
Trauma-Sensitieve Mindfulness is speciaal op maat gemaakt voor de niet verwerkte ervaringen (vanuit de hedendaagse neurowetenschap). Het is net wat anders dan de reguliere mindfulness.
Veiligheid is de basis van de training, je gaat op zoek naar hulpbronnen in en buiten je lichaam. D.m.v. oefeningen en meditatie onderzoek je ervaringen van je lichaam, je denken en je emoties. Je kunt op een veilige manier, in kleine stapjes, traumagevolgen reduceren.
Je leert weer verbinding te maken met afgesplitste (gefragmenteerde) delen in onszelf.
Je maakt kennis met het autonome zenuwstelsel (wij-zintuig ), dat zorgt voor veiligheid, plezier en vertrouwen in je leven en het samenzijn met anderen.
Je krijgt inzicht over hoe jouw brein werkt, en hoe je lichaam omgaat met stress. Er wordt gewerkt vanuit respect zodat het voor jou mogelijk wordt om met zelfcompassie en zelfrespect te reageren op je eigen ervaring.
Je oefent alleen en met de anderen. Tijdens de training ontstaan positieve ervaringen van veiligheid. Je voelt je gezien en gehoord zonder dat je je hoeft aan te passen aan de ander.
Je hoeft niet je eigen verhaal te vertellen, je gaat op zoek naar jouw ervaringen in het nu.
Voor je de training begint, is er een oriënterend gesprek zodat je kunt onderzoeken of de training wat voor jou is.