In vrijheid kiezen

Deze naam heb ik niet zomaar gekozen. Door aanpassing raakt het luisteren naar je gevoel wat op de achtergrond. Je kunt er niet zo goed meer bij.
Het lied van de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers is een prachtig voorbeeld. Het gaat over een jongetje dat geen andere keus had dan zich aan te passen.

 

Een junkske ging voor het eerst naar school. Hij kreeg een vel papier en krijt en hij kleurde en kleurde een heel vel vol. Want kleuren dat vond hij fijn. Maar de juffrouw zei: “Wat doe je daar, jongeman?” “Ik teken bloemkes, juffrouw.”
Ze zei: “We doen hier niet aan kunst, jongeman. Bloemen zijn rood en de lucht is blauw. Je zult er rekening mee moeten houden. Je bent hier niet alleen. Als alle kinderen deden zoals jij. Waar moest dat dan toch heen?”

Ik zeg je: “Bloemen zijn rood, jongeman. Blaadjes zijn groen. Het heeft geen enkele zin om het anders te zien. Dus waarom zou je het dan anders doen?”

Maar het junkske zei: “Ja maar, juffrouw, er zijn zoveel kleuren bloemen. Zoveel kleuren blaadjes, zoveel kleuren overal. Zoveel kleuren zijn niet op te noemen. Maar ik zie ze allemaal.”

Maar de juffrouw zei: “Je bent ondeugend jongeman. Je zit te kliederen en je Nederlands is slecht. Ik weet zeker dat je het alle twee veel beter kan. Ik wil dat je herhaalt wat ik zeg: bloemen zijn rood, jongeman. Blaadjes zijn groen. Het heeft geen enkele zin het anders te zien. Dus waarom zou je het dan ook anders doen?”

Maar het junkske zei: “Ja maar, juffrouw. Er zijn zoveel kleuren bloemen, zoveel kleuren blaadjes, zoveel kleuren overal. Zoveel kleuren zijn niet op te noemen, Maar ik zie ze allemaal.”

Maar de juffrouw zei: “Dit duurt me nou te lang. Je moet maar weten hoe het hoort.”

En ze zette het junkske op de gang: “voor je bestwil enzovoort.” Maar hij werd bang zo na een tijd, klopte zachtjes aan de deur. En hij zei: “Juffrouw, ik heb wel spijt”. En hij kreeg een kleur toen hij zei: “Bloemen zijn rood, blaadjes zijn groen. Het heeft geen enkele zin het anders te zien. Dus waarom zou ik het anders doen?”

Maar de tijd gaat door, gaat altijd door. En hij ging naar de tweede klas. En de juffrouw was heel anders dan die daarvoor. Ze was nieuw, ze was er pas. En ze lachte vriendelijk toen ze zei: “Tekenen doe je voor je lol. Je krijgt genoeg papier en krijt van mij. Teken maar je hele vel vol.”

Maar het junkske tekende bloemen: groen en rood en in de rij. En toen de juffrouw vroeg: “waarom?”, kreeg hij weer een kleur en zei: “Bloemen zijn rood, blaadjes zijn groen. Het heeft geen enkele zin om het anders te zien. Dus waarom zou ik het anders doen?”

In vrijheid kiezen!
Je hebt altijd de keuze, jij hebt het voor het zeggen in je eigen leven.