Blog

Angst

ANGST Afgelopen maand was onze hond vaak angstig, ze was erg oplettend en sliep weinig. De reden van haar angst waren de knallen van het carbid schieten en het vuurwerk. Haar lichaampje trilde van angst, je kon het zien en voelen. Nu het weer rustiger is geworden, is ze haar angst weer vergeten. Ze leeft gewoon haar leven, ze denkt er niet meer aan. Ze leeft in het nu. Wij mensen, voeden door onze gedachten onze angst, we denken en tobben wat af. Kleine angsten worden een grote berg. Angst om ziek te worden, angst om te sterven, zo menselijk. Maar op deze manier leven we continu in angst. Ook ik kan soms in de angst schieten. Zodra ik me hier bewust van word, kijk ik naar mijn gedachten, en probeer ze dan los te laten. Mediteren helpt mij hierbij, het brengt me in het nu. Nu is het enige wat er is, nu is er niets aan de hand. Wat morgen ons brengt weten we niet en dat hoeft ook niet volgens mij. Laat het maar zijn, elk moment is het enige moment waarin we leven.

2019 nieuwjaar

2019 Alweer een nieuwjaar. Ik sta even stil bij het afgelopen jaar. Soms was er even rust in mijn leven, maar vaker drukte.
Steeds weer zoek ik de rust in mijzelf. Ik oefen, oefen in stil zijn, bewust zijn. Oefenen om in het moment te zijn! Oefenen om me elke dag even bewust te zijn van de mooie dingen, zoals even de zon zien na regen en donkere luchten, of even genieten van de warmte in huis als het buiten koud is. En blij zijn met de winter, die ik voorheen verafschuwde. Oefenen om mijn gedachten te laten gaan en er even niet naar te luisteren, zodat ik de stilte in mijzelf ervaar. Dat geeft een gevoel van rust, een vredig gevoel.
En dan opeens ben ik het weer vergeten, omdat mijn gedachten gaan als een sneltrein. Zo werkt mijn (onze) geest nou eenmaal. Sinds ik mediteer merk ik dit steeds meer op. Mediteren helpt mij om bewuster te zijn van wat er gebeurt in mij en helpt mij om meer in het moment te leven. Het geeft me rust!

Ziek zijn!

Je lichaam kan je veel vertellen!
Toen ik onlangs grieperig was, heb ik me weer eens verwonderd over hoe mooi ons lichaam werkt.
Omdat ik voortdurend dorst had, dronk ik veel water.
Omdat ik voortdurend slaap had, ging ik slapen.
Omdat ik geen eetlust had, at ik weinig , ik voelde precies welk eten wel en niet goed voor me was.
Ik luisterde naar wat mijn lichaam mij te vertellen had.
Als je ziek bent, luister je gemakkelijker naar je lichaam.
Het ging door me heen dat ik in het dagelijkse leven niet altijd luister naar de seintjes die mijn lichaam me geeft.
Ziek zijn zet me aan het denken: ik ben me weer bewust en weet wat me te doen staat.
Bedankt griepje, ik had je echt even nodig!